Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Μέντα - Δισκογραφία

Ο Κώστας Βλάχας (κιθαρίστας) , ο Νίκος Παπαδημητρίου (μπασίστας και τραγουδιστής) και ο Πάνος Γαλάνης (ντράμερ), αποτελούν στις αρχές του 1998 την πρώτη σύνθεση του συγκροτήματος Μέντα.Το Δεκέμβριο του 2000, μέσω της Studio2 Records κυκλοφορεί το ντεμπούτο άλμπουμ των Μέντα με τίτλο "Στον πλανήτη του Εδμούνδου", προϊόν της συνεργασίας του συγκροτήματος με τον Coti K. Ο δίσκος αποσπά τις καλύτερες κριτικές από τα πλέον αναγνωρισμένα ονόματα της μουσικής δημοσιογραφίας.«…Ένα από τα πληρέστερα θεματικά και υφολογικά καθώς και από τα πιο ευρηματικά και 'προχωρημένα' στην ηχητική επεξεργασία τους ντεμπούτα στην ιστορία της ελληνικής ποπ-αρτ μουσικής…» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αργύρης Ζήλος στην κριτική του στο περιοδικό Δίφωνο. «Η συχνά πολύ ανορθόδοξη αλλά και σαγηνευτική μελωδική άποψη και ο τρόπος που την ακολουθεί η πληθώρα των βιωμένων επιρροών, το ήδη κατακτημένο προσωπικό ύφος, οι έξυπνες ενορχηστρώσεις» και «η απαλλαγμένη από πολυφορεμένες μανιέρες ερμηνεία" χαρακτηρίζουν τους Μέντα κατά το Σάκη Μαντζάνα (Αυγή).Αυτή η " …στοίβα από τραγούδια φρέσκα, νεανικά και χαρούμενα..." κατά το Μάνο Μπούρα ( Ποπ & Ροκ), σε οδηγεί"…εκεί όπου βρίσκουν ακόμα καταφύγιο αρκετοί από τους ρομαντικούς απροσάρμοστους της νέας εποχής" γράφει ο Σπήλιος Τζέμος (www.in. gr).O δίσκος πήρε μία από τις δέκα θέσεις στον κατάλoγο των προτιμήσεων του Σπήλιου Λαμπρόπουλου καθώς και του Αργύρη Ζήλου στην ψηφοφορία των συντακτών του περιοδικού Δίφωνο για το 2000.Τον Ιανουάριο του 2001, αρχίζει να προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς το πρώτο βίντεο της μπάντας για το κομμάτι "Ο στίφτης", που παρέμεινε στο chart προτιμήσεων των τηλεθεατών της εκπομπής του MAD, Goody's club, για πολλές εβδομάδες, κατακτώντας και την πρώτη θέση τέσσερις φορές.Οι Μέντα υποστηρίζοντας το πρώτο τους άλμπουμ, πραγματοποιούν ζωντανές εμφανίσεις σε χώρους όπως: Αν, Στον Αέρα, Μικρό Μουσικό Θέατρο, Woodstock, αλλά και σε υπαίθρια φεστιβάλ, με τους Magic de Spell, Ονειροπαγίδα, Διάφανα Κρίνα, Νέβμα και άλλους.

Το καλοκαίρι του 2001 το συγκρότημα αποκτά ένα νέο μέλος, το Δημήτρη Λαϊνά, με τη συμβολή του οποίου στα πλήκτρα και τα φωνητικά ο ήχος του συγκροτήματος αποκτά την πιο ολοκληρωμένη του μορφή. Μαζί του, η μπάντα αρχίζει να συνθέτει τα νέα της τραγούδια.Με αφορμή τη δημιουργία του νέου βίντεο για το τραγούδι "Γλυκιά Διαστροφή", η Μέντα εμφανίζεται το Φλεβάρη του 2002 στον τηλεοπτικό σταθμό Mad, όπου και ερμηνεύει ζωντανά το "Μάθημα Σολφέζ" του Γ. Χατζηνάσιου με το δικό της πρωτότυπο τρόπο.Το συγκρότημα ξεκινά τον Απρίλη του 2002 να ηχογραφεί στο στούντιο Praxis τραγούδια για το νέο του δίσκο με μηχανικό ήχου τον Ανδρέα Βαϊτούδη. Παραγωγός και αυτή τη φορά είναι ο Coti K. ο οποίος αναλαμβάνει με το τέλος των ηχογραφήσεων τον Ιανουάριο του 2003 να μιξάρει και να διαμορφώσει το τελικό ύφος των 12 τραγουδιών του CD με τίτλους όπως "Το μικρό απροσδόκητο", "Σε μια στιγμή", "Το παιχνίδι", "Χάπι", "Φλέγομαι" και "Aγαπημένο ταίρι".Ο ήχος της Μέντας παραπέμπει σε σύγχρονες μπάντες όπως οι Foo Fighters, Deus, Radiohead, Blur, Air, επηρεασμένος από ιστορικά συγκροτήματα όπως οι Pixies, Sonic Youth, Dinosaur Jr, Pavement αλλά και από τους Jam, Police και Clash. Στο δεύτερο άλμπουμ του το συγκρότημα έρχεται να συναντήσει και να τιμήσει το ένδοξο παρελθόν της ποπ μουσικής, με φωνητικά και ενορχηστρωτικά στοιχεία εμπνευσμένα από τους θρυλικούς Beatles και Beach Boys.Το άλμπουμ με τίτλο "Σε καινούργια μπάντα" κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2003 από τη Studio 2 Records και απέσπασε ετερόκλητες μεταξύ τους κριτικές. Αρκετοί από τους μουσικούς δημοσιογράφους βρίσκουν τον ήχο τους περισσότερο πειραματικό από όσο θα έπρεπε, αλλά, κάποιοι εντυπωσιάζονται και γράφουν για ένα σπάνιo αριστούργημα.
Οι Μέντα επιστρέφουν όπως ξεκίνησαv, με όχημα την ηλεκτρονική πανκ-ποπ μηχανή τους, στίχους ανατρεπτικά ρομαντικούς και μελωδίες πιο ώριμες και ολοκληρωμένες.
Το γκρουπ για να υποστηρίξει το δεύτερο δίσκο, ανοίγει –μεταξύ άλλων –τις συναυλίες των Cracker και Think of One στην Αθήνα.Παράλληλα ετοιμάζει νέα τραγούδια με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν.Ο Νοέμβριος του 2005 βρίσκει τους Μέντα με δέκα νέα τραγούδια, ενώ η μπάντα πραγματοποιεί δύο ενθουσιώδεις εμφανίσεις στο Club 22 ανοίγοντας τις συναυλίες του συγκροτήματος των Deus στις 9/12 και 10/12 στην Αθήνα.

Την άνοιξη του 2006 συμμετέχουν στο δίσκο-συλλογή “Eurorevisions” με τη ξεχωριστή διασκευή τους στο «Τσάρλι Τσάπλιν» που τραγούδησε το 1978 η Τάνια Τσανακλίδου.
Το φθινόπωρο του 2006 το νέο -τρίτο- άλμπουμ του γκρουπ ολοκληρώνεται, με τη συνεισφορά των Coti K. και Χρήστου Λαϊνά σε μίξη και παραγωγή. Την άνοιξη του 2007 ο δίσκος κυκλοφορεί.Περιλαμβάνει δεκαπέντε κομμάτια και τιτλοφορείται "Ινστρουμέντα". Αποτελεί παραγωγή των Μέντα σε συνεργασία με την εταιρεία Ήχοτρον.«Η ποπ των Μέντα δεν είναι σκουπίδια, είναι η ‘κολόνια’ της δισκογραφίας!» γράφει ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης Αλεξίου στη Βραδυνή της Κυριακής, με αφορμή το Ινστρουμέντα.Ο Ανδρέας Μποσκοϊτης στο Δίφωνο σχολιάζει: «Το Ινστρουμέντα βρίσκει το συγκρότημα σε μεγάλη φόρμα…» και πιο κάτω προσθέτει : « Το πιο θετικό στοιχείο τους όμως επισημαίνεται στο ηχητικό περιβάλλον όπου υπάγονται και του οποίου φέρουν αποκλειστικά το copyright, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα».Η Μαρία Μαρκουλή γράφει στα Νέα: «Με φρέσκο ποπ ήχο και απόλυτη κυριαρχία στο μουσικό τους σύμπαν, οι Μέντα διανύουν το πιο δροσερό τους καλοκαίρι».Ο M. Hulot γράφει στη Lifo: «Σύγχρονη ελληνική ποπ, όπως θα έπρεπε να είναι, ειλικρινής, όμορφη και οι Μέντα στην καλύτερη στιγμή τους μέχρι τώρα» και ο Γιάννης Νένες στην Athens Voice προσθέτει: « Ήρθαν οι Μέντα και μου θύμισαν αυτή τη δροσιά του αέρα , που σου μπαίνει βίαια στο κεφάλι και κάνει το ΩΡΛ σου φρέσκο και αστραφτερό, να τρίζει από καθαριότητα».

Τέλος, οι αναγνώστες του περιοδικού Velvet συμπεριέλαβαν το άλμπουμ στα καλύτερα ελληνικά του 2007.Το συγκρότημα προωθεί το Ινστρουμέντα, με ζωντανές εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια του 2008.Το 2010 βρίσκει τους Μέντα με δέκα νέα κομμάτια που έχουν ήδη αρχίσει να μιξάρονται για να αποτελέσουν τον τέταρτο δίσκο της μπάντας.


Myspace:
www.myspace.com/mentagr

Site:
http://www.menta-band.gr/


Pop (2010)
Tracklist:
1. Οι χαρές
2. Κρύβεται για πάντα
3. Αύριο
4. Ο δρόμος
5. Φοβάσαι μήπως δεν προφτάσεις
6. Το σπίτι
7. Η διαφορά
8. Το κενό
9. Κάτι άλλο να πω
10. Βγαίνω κι ελπίζω

Download:Pop



Ινστρουμέντα (2007)
Tracklist:
1. Θ'αγαπηθώ
2. Μελωδία
3. Μήπως Καταφέρω Να Με Βρω
4. Τι Όνειρα
5. Ποτάμι
6. Μέσα Στης Θλίψης Τα Στενά
7. Ινστρουμέντα
8. Το Μυστικό
9. Ήρθε Η Ώρα
10. Το Άλλο Μισό
11. Ψάχνεις Ξανά
12. Τους Έχει Πια Χωρίσει
13. Μικρές Σιωπές
14. Στο Κρεβάτι
15. Intro

Download:Menta_-_instrumenta__2007_.rar



Σε Καινούργια Μπάντα (2003)
Tracklist:
1. Το Μικρό Απροσδόκητο
2. Ο Φίλος Μου
3. Φλέγομαι
4. Σε Καινούργια Μπάντα
5. Νόμιζα
6. Κάποια Μέρα
7. Χάπι
8. Φρούδες Ευχές
9. Αγαπημένο Ταίρι
10. Το Παιχνίδι
11. Τού Τού Ρού
12. Σε Μια Στιγμή

Download:Menta_-_se_kainourgia_mpanta__2003_.rar



Στον Πλανήτη Του Εδμούνδου (2000)
Tracklist:
1. Ο Στίφτης
2. Το Βέλος Του Τέλους
3. Για Να Νιώθω Καλά
4. Ένας Ποδηλάτης
5. Χειλάκια Νάυλον
6. Μετά Το Γεύμα
7. Η Πιο Γόνιμη Κοιλάδα
8. Χριστούγεννα
9. Γλυκιά Διαστροφή
10. Φως

Download:Menta_-_ston_planhth_tou_Edmoundou__2000_.rar



Bonus:

Eurorevisions (2006)

Charlie Chaplin -Μέντα- Ειρήνη Ψυχράμη

Download:EuroREvisions__2006_.rar

2006 συμμετέχουν στο δίσκο-συλλογή «Eurorevisions» με τη ξεχωριστή διασκευή τους στο «Τσάρλι Τσάπλιν» που τραγούδησε το 1978 στο διαγωνισμό της Eurovision, η Τάνια Τσανακλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: