Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ματ Σε Δύο Υφέσεις - Ψέμα σαν Αλήθεια (2005)


Το σχήμα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1999 με τ' όνομα "Αντίθεσις" και η κατ' αρχήν ανάγκη δημιουργίας του δεν μπορεί να εντοπιστεί σε οποιαδήποτε τάση καλλιτεχνικής έκφρασης είτε όραμα για τη διεύρυνση των μουσικών οριζόντων του Ελληνικού τραγουδιού. Κύρια θεμελιωτική δύναμη αποτέλεσε η μακροχρόνια φιλία μεταξύ των μελών του που ποτέ μέχρι τότε δεν είχαν συνεργαστεί σ' ένα αποκλειστικά δικό τους σύνολο.

Ιδρυτικά μέλη του σχήματος υπήρξαν οι (συμμαθητές από το Μουσικό Σχολείο Δυτικής Αττικής) Δημήτρης Βαρελόπουλος, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Γιώργος Κοντογιάννης και Γιάννης Τσιουλάκης, ενώ λίγο αργότερα εντάχθηκαν σ' αυτό ο Πέτρος Λαμπρίδης και ο Κώστας Τσιουλάκης περιοριζόμενος ακόμη μόνο στα τύμπανα.

Με τη σύνθεση αυτή το σχήμα πραγματοποιεί αριθμό συναυλιών σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και σε διάφορα φεστιβάλ από το φθινόπωρο του 1999 μέχρι το 2000. Το τέλος της πρώτης αυτής περιόδου, βρίσκει το συγκρότημα σε μια φάση ευρύτερης αναζήτησης της αισθητικής του που στηρίζεται στο συνδυασμό συγκερασμένων και "ασυγκέραστων" οργάνων, ηλεκτρικού κι ακουστικού ήχου, "ανατολικών και δυτικών μουσικών επιρροών".

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται από μια τάση χρονικά πυκνών μεταβολών ως προς τη σύνθεση των μελών του τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2001 όταν και αυτή συγκεκριμενοποιείται στη σημερινή της μορφή.

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ξεκινά η συνεργασία με τη Σπυριδούλα Μπάκα, συνεργασία που σηματοδοτεί την έναρξη μιας έντονα δημιουργικής διαδικασίας για το σχήμα που πραγματοποιεί αρκετά μεγάλο αριθμό συναυλιών εντός κι εκτός Αθηνών ενώ παράλληλα μετατρέπει τ' όνομά του σε "ματ σε δύο υφέσεις".

Τον Ιανουάριο του 2003 εκδίδεται το πρώτο cd του συγκροτήματος (Ματ σε δύο υφέσεις - Filocalia Romana) με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νίκου Γράψα και των "Δυνάμεων του Αιγαίου". Από το φθινόπωρο κιόλας του 2002 το συγκρότημα πραγματοποιεί πολλές εμφανίσεις σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Νίκος Γράψας, Haig Yazdjian, ο Βασίλης Ρακόπουλος, ο Θοδωρής Γεωργόπουλος, ο Γιώργος Λυκούρας, ο Μαρίνος Καρβελάς.

Το καλοκαίρι του 2003 το σχήμα θα βρεθεί στο Limerick της Ιρλανδίας στο πλαίσιο διεθνούς μουσικού συνεδρίου. Στο διάστημα μέχρι την άνοιξη του 2005 το συγκρότημα εργάζεται δισκογραφικά ενορχηστρώνοντας και παίζοντας στις δισκογραφικές δουλειές των Αποστόλη Μπουλασίκη "Της πόλης ξωτικό" (Minos EMI - 2003), Μαρίνου Καρβελά "Στις παρυφές του ουρανού" (Ήχοτρον - 2004), ενώ συμμετέχει στο δίσκο του γυναικείου hip-hop σχήματος "Ανεξίτηλα Σημάδια" (Soundcheck).

Κατά καιρούς με το συγκρότημα συνεργάστηκαν ο Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), η Δήμητρα Αποστόλου (φλάουτο), ο Ακης Κολλάρος (ηλεκτρική κιθάρα), ο Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο), η Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί), ο Νίκος Παραουλάκης (νέυ), ο Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο).

Το Νοέμβριο του 2005 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος των ματ σε δύο υφέσεις με τίτλο "Ψέμα σαν αλήθεια" ως συμπαραγωγή του σχήματος και του Νίκου Ξυδάκη για λογαριασμό της Universal Music S.A. υπό την επίβλεψη του Haig Yazdjian και με τη συμμετοχή - μεταξύ άλλων- του Χρήστου Θηβαίου , του Νίκου Γράψα, του Ross Daly, του Βασίλη Ρακόπουλου, του Αντώνη Λαδόπουλου, του Χάρη Λαμπράκη.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους οι ματ σε δύο υφέσεις συμμετέχουν στο "Ημερολόγιο δεύτερο" του Νίκου Ξυδάκη (Universal S.A. - 2005) με την οργανική σύνθεση "Βαλς Ρουά".

Το 2009 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός τους δίσκος με τίτλο "Τρύπιο Φεγγάρι". Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Ψέμα σαν αλήθεια", καταθέτουν τα νέα τους τραγούδια τα οποία συνδυάζουν τον ηλεκτρικό με τον ακουστικό ήχο, σε μία παραγωγή φτιαγμένη κυριολεκτικά στο… χέρι.

Στο δίσκο αυτό η παραγωγή, η ενορχήστρωση, η ηχοληψία και η εκτέλεση ανήκουν αποκλειστικά στο σχήμα ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο του τραγουδιού, σε έναν αμιγώς "συγκροτηματικό" ήχο. Στο τραγούδι «Ποιος εαυτός μου» συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος ο οποίος κυριολεκτικά απογειώνει το κομμάτι δίνοντας έναν αξέχαστο τόνο ερμηνείας. Οι στίχοι είναι των Μαρίνου Καρβελά, Σταύρου Δάλκου, Γιάννη Μανιάτη και Κώστα Τσιουλάκη. Η παραγωγή είναι του Βασίλη Χατζηϊακώβου (ΠΑΡΟΥΣΙΑ).

Myspace:
http://www.myspace.com/checkmatein2flats


Tracklist:
1. Με κυνηγά η θάλασσα
2. Μάτια δεμένα
3. Σαν έργο πλήξης
4. Το φιλί σου έχει αλλάξει
5. Η κληρικός
6. Η σελήνη γυαλί
7.Αυτά τα μάτια
8. Το όνειρο της Perpetua
9. Ονόματα
10. Το λίγο διαρκεί πολύ
11. Πριν χαθώ
12. Φως αντίγραφο
13. Ψέμμα σαν αλήθεια


Download:Mat_Se_2_Yfeseis_-_psema_san_alh_eia__2005_.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: